BaSys.cz BaSys.cz BaSys.cz

Pro Audio

Na ven

Na doma

Do auta
Témata Zavřít X

Recenze: Sluchátka MONSTER Elements Wireless Over Ear Black Slate – dokonalý zvuk na cesty


2018/02/12

Sluchátka jsou dnes každodenním společníkem mnoha lidí a vzhledem k množství produktů, které dnešní trh nabízí, se rozhodně vyplatí strávit jejich výběrem trochu času a vybrat si ta pravá. MONSTER Elements Wireless Over Ear, bezdrátová sluchátka s hlavovým mostem, která jsme pro vás otestovali, by rozhodně neměla uniknout nikomu, kdo chce při poslechu hudby pohodlí, maximální kvalitu a nevadí mu si za ni trochu připlatit.

 

Značka MONSTER

Naši recenzi začneme možná trochu netradičně představením značky, protože geneze jejího vývoje je opravdu zajímavá, a ačkoliv není v Česku tak známá, v jistých ohledech ovlivnila vývoj celého sluchátkového odvětví.

Historie značky MONSTER se začala odvíjet v roce 1977, kdy syn čínských přistěhovalců Noel Lee přišel s nápadem, jak zlepšit zvuk tehdejší reproduktorové aparatury. Zjistil totiž, že různé materiály kabelů, které jsou v systémech použity, dokáží ovlivnit kvalitu výsledné reprodukce. Zkoušel různé varianty konstrukce, nejlepší z nich pojmenoval Monster Cable a začal kabel nabízet audio nadšencům.

Své produkty vytvářel nejprve přímo u sebe doma v garáži a teprve v roce 1980, kdy se jeho zboží stávalo mezi znalci stále populárnějším, si mohl dovolit pronájem vlastních prostor a najmutí zaměstnanců. Firma MONSTER své produkty neustále zdokonalovala a zvětšovala sortiment. V roce 1985 jako vůbec první představila speciální reproduktor pro PC. Od počátku devadesátých let se společnost MONSTER kromě prvotřídních audio výrobků věnuje především vývoji přepěťových ochran pro systémy domácích kin.

Velký zlom pro značku přichází v roce 2006. Tehdy Leeův syn Kevin začíná jednat o novém směřování společnosti s hudebními producenty Jimmym Lovinem a Dr. Dreem. Místo reproduktorů, které původně společnost MONSTER plánovala vyvíjet, přesvědčili noví partneři Kevina Leeho, že budoucnost je v kvalitních sluchátkách. Vývoj zařízení společnosti MONSTER se tedy začal orientovat tímto směrem. Cílem společného projektu bylo vytvořit produkt, která budou uživatelům poskytovat kvalitní zvuk a pohodlí zároveň. Roku 2007 firma připravila na 30 prototypů, z nichž je vybrán jeden. Ten je o rok později představen v několika formách pod nově vzniklou značkou Beats.

Díky spojení marketingu, pohodlí a dokonalého zvuku si značka získává množství fanoušků a uvádí na trh nové modely jako Beats Solo, Beats PRO a mnoho dalších. V roce 2011 vstupuje do značky Beats společnost HTC a získává část produktů do své distribuce. Pod značkou Beats panují rozpory, které vyústí v odchod firmy MONSTER, která navíc díky nedostatečné právní úpravě vnitřních vztahů nechává veškeré patenty uvnitř značky.

Díky dlouhé tradici a zkušenostem však tento neúspěch firmu MONSTER nezničí. Už v roce 2013 vydává svá první sluchátka MVP Carbon. O dva roky později přichází na řadu první bezdrátový reproduktor. Obě odvětví (jak sluchátka, tak bezdrátové reproduktory) se stala pevnou součástí portfolia firmy a díky své kvalitě se produkty na trhu staly velmi populárními.

Historii značky jsme v naší recenzi představili ze dvou důvodů, prvním z nich je, že v České republice není mimo komunitu audiofilů příliš známou, a druhým, že MONSTER Elements Wireless, která jsme pro vás otestovali, se v mnohém podobají právě některým z modelů Beats, což není náhoda.

 

Rozbalení a první dojem

Sluchátka jsou dodávaná v pěkné bytelné krabici s magnetickým uzavíráním. Po jejím otevření se objeví návod a praktické pouzdro na zip, ve kterém je možné je převážet. Kromě sluchátek samotných jsou k dispozici hned tři kabely, dva klasické s 3,5mm jack konektorem na obou stranách, jeden z nich má navíc tlačítko, které je možné použít pro přijímání hovorů. Třetím kabelem je poněkud netradiční kabel s micro USB konektory na obou stranách. Díky němu je možné propojení s telefonem prostřednictvím konektoru pro nabíjení a datové přenosy. To ocení především majitelé telefonů, které nemají jackovou zdířku. Poslední součástí balení je speciální hadřík pro udržování sluchátek v čistotě.

A to už se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu, a to k vlastním sluchátkům. Ta na první pohled nezapřou podobnost s Beats Pro, o kterých jsme psali v příběhu firmy MONSTER. Jejich konstrukce je opravdu velká a při podržení v ruce i relativně těžká. Při nasazení na uši se však váha příjemně rozloží a nebolí z nich za krkem ani při delším používání. MONSTER Elements se od Beats liší také méně výrazným barevným provedením. K dispozici jsou v černo-stříbrné a černo-zlaté variantě. My jsme měli možnost vyzkoušet první jmenovanou verzi.

Jako materiál dominuje sluchátkům vyztužený plast, který je pevný a pružný, takže se není třeba bát, že by se měla rozpadnout po třetím nasazení na hlavu. Horní část hlavového mostu je ze spodní části opatřena měkkým gumovým polštářem, díky kterému nebudou tlačit, a kolem uší je použita velmi příjemná koženka.

Jak už vypovídá název, jedná se o sluchátka, která překryjí celé uši. Poněkud větší přítlak, který cítíte při nasazení, kompenzuje měkké polstrování mušlí, které je vyrobeno z paměťové pěny. To zajišťuje velmi dobré odhlučnění od okolí a vyšší tlak hlavového mostu zároveň zajistí, že sluchátka nesklouznou při prudkých pohybech hlavy. Jejich konstrukce navíc dává možnost nastavení vysunutí mostu tak, aby velikost sedla jakékoliv velikosti hlavy, případně objemnějšímu účesu.

Levou nebo pravou část je možné vytočit o 90° a poslouchat tak jen jedno sluchátko. To umožní poslech zvuků z okolí, což ocení především DJ, avšak tato funkce najde uplatnění i v momentu, kdy si s vámi chce někdo povídat nebo musíte věnovat zvýšenou pozornost tomu, co se kolem vás děje.

Pokud sluchátka nebudete zrovna používat a chcete je převážet, dají se díky pantům zaklopit a vložit do pouzdra, které je součástí balení. Zaklopení umožňují panty s pevnou blokací v otevřené podobě, takže se nemusíte bát, že by se samovolně zavírala. Díky zřejmé bytelnosti jejich konstrukce se není třeba bát poškození nebo rozvrzání pantu častým používáním.

 

Zvuk – balzám pro uši

Při poslechu hudby s MONSTER Elements je možné vybrat si hned ze tří možností, jak do nich zvuk přenést. První z nich je pomocí audiokabelu. Sluchátka mají zdířku, která umožňuje zapojení 3,5 mm jack konektoru.

Druhou možností je připojení prostřednictvím funkce USB Direct Digital audio sluchátka mají micro USB port a je možné je třeba k počítači připojit tímto způsobem. Na našem mobilním telefonu se nám toto připojení bohužel nepodařilo, ale je to zapříčiněno absencí podpory ze strany telefonu. U telefonů s konektorem USB-C by to mělo fungovat dle zpráv z fór bez problémů. S počítačem každopádně toto propojení fungovalo po krátké instalaci bez problémů a plně digitální zvuk byla skutečně radost poslouchat.

Třetí neméně atraktivní možností je bezdrátový poslech, díky standardu Bluetooth 4.0 v kombinaci s kodekem Apt-X. Díky této kombinaci je poslech MONSTER Elements skutečným zážitkem. Sluchátka jsme testovali na několika našich oblíbených žánrech, což bychom mohli popsat od vážné hudby přes hardrock až k ambientní elektronické hudbě, a na všem se MONSTER Elements osvědčily skvěle. Velká vestavěná baterie dává možnost poslouchat v bezdrátovém režimu hudbu až dvacet hodin, což se nám skutečně potvrdilo. Technologie Bluetooth 4.0 navíc přenáší na displej telefonu vedle ikonky připojení bluetooth indikátor nabití, díky kterému víte, v jakém stavu baterie aktuálně je.

Díky kvalitnímu zvukovému provedení je zvuk sluchátek velmi dobře vyvážený. Netrpí neduhem přehnaně silných basů, které by pod sebou pohřbily většinu středů, jak to u sluchátek podobné konstrukce někdy bývá. I podání výšek mají sluchátka na velmi dobé úrovni. Pokud máte MONSTER Elements zapojená do zařízení s výkonnějším ekvalizérem, můžete si jejich zvuk vyladit přesně pro vaše uši.

Sluchátka mají integrovanou technologii potlačení ozvěn, která zajišťuje dokonale čistý zvuk za všech okolností. Zvukové podání je ve všech třech režimech jednoduše skvělé a nemáme mu co vytknout.

Jediné drobné mínus, se kterým jsme se během testování setkali, je tlačítko zapínání/vypínání, které při delším stisku zapne režim párování. Tlačítko je téměř celé zapuštěné do konstrukce na pravé straně a vzhledem k jeho malému zdvihu jsme měli někdy trochu problém zjistit, jestli jej stále ještě držíme zmáčknuté, nebo ne. To je však pouze otázkou zvyku, cviku a trochy šikovnosti.

 

Závěr

Pokud se rozhodnete investovat do kvalitního zvuku trochu víc peněz, jsou MONSTER Elements jednou z nejlepších voleb na současném trhu. Díky výběru tří možností připojení vás nikdy nenechají na holičkách, tedy lépe řečeno bez hudby. Na pohodlí, které přinášejí v kombinaci s opravdovým zvukovým zážitkem, si velmi rychle zvyknete a díky odstřižení od hluku okolního světa pochopíte, že značka MONSTER svému řemeslu prostě rozumí.

 

Vzhled 8/10
Ergonomie 9/10
Zvuk 10/10
Celkové hodnocení 9/10

 

Zdroj: https://www.otechnice.cz/recenze-sluchatka-monster-elements-wireless-over-ear-black-slate-dokonaly-zvuk-na-cesty/

Porovnat produkt